wtorek, 24 sierpnia 2010

rach ciach racuchy!


Wszyscy je znają i zajadają. Dziś też i my :)

Przepis poniższy plącze się po internecie na wielu stronach.Przynajmniej, ja go na wielu znalazłam. I wszędzie jest zachwalany! Zachwalę go i ja!

co potrzeba?
niecała szklanka mąki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
ilość jabłek w zależności od wielkości i gustu. Ja zużyłam 3 większe i pokroiłam je w kostkę, ale chyba jednak wolę smażyć plasterki jabłek otoczone ciastem.
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu (wedle uznania)
tłuszcz do smażenia (olej)

jak przygotować?
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mleko, mąkę, cynamon i szczyptę soli. Nie przejmujmy się, że maź jest rzadka :) Teraz znęcamy się nad białkami, ubijające je na sztywną pianę, delikatnie przekładamy pianę do mazi, mieszamy, wrzucamy cząstki jabłek, albo całe plasterki.

a następnie głęboką łyżką albo chochlą wlewamy na gorący olej i smażymy. Rosną, pachną i smakują!

14 komentarzy:

  1. Też uwielbiam racuszki ale bez jabłek. Nalewam sobie jogurtu do miseczki i maczając wcinam racuchy. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite! obsypane cukrem pudrem...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. rety, jak ja dawno nie jadłam racuchów. takich domowych, najpyszniejszych..

    OdpowiedzUsuń
  4. http://pollyzeczki.blogspot.com/
    to i ja poprosze:) Uwielbiam !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis już spisany. Za chwilę i ja przekonam się jakie są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, racuszki pychotka, chyba sama tez zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. very good blog congratulations
    regard from Reus Catalonia
    thank you

    OdpowiedzUsuń
  8. racuszki mmmm ale ja jakoś nie pałam miłością do jabłek, u mnie w domu mama przed wigilią przeraziła się że nie wie jak zrobić racuchy bo zawsze robił je ktoś inny jednak szybko problem został zażegnany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ tu u Ciebie pysznie:)) Muszę szybciutko uciekać, bo nici będą z mojego odchudzania:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Hm,zapragnęłam takich pychotek

    OdpowiedzUsuń
  11. O Boże, zeżarłam monitor..............

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja Babcia mi zawsze robi racuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks amazing and delicious!
    Hope you are having a festive week:))

    Merry Christmas from California,
    Kay Ellen

    OdpowiedzUsuń