sobota, 3 lipca 2010
nietypowa, krucha pizza
Ostatnio na wielu blogach pojawia się pizza, więc i w końcu do mnie dotarł jej zapach. Postanowiłam zrobić taką, na której będą te rzeczy, które lubię najbardziej. Czyli:cebula, anchois, oliwki, bekon i ser.
Nie miałam akurat pod ręką żadnych prawdziwych i mniej prawdziwych pomidorów, więc za podkład posłużył mi najzwyklejszy ketczup.
Natomiast ciasto...
Ciasto to inna bajka...
Zrobiłam nietypowe, wg przepisu z książki "Gotujmy razem. Kulinarna Toskania". Spód wyszedł kruchy i może średnio pasuje jednak do pizzy (jak dla mnie), ale na pewno idealnie będzie smakować z owocami :)
A, że przepis bardzo łatwy, zagniata się o wiele lepiej niż tradycyjne kruche, później pięknie się rozwałkowuje, polcam go np do tart owocowych :)
Co potrzeba?
2 szklanki mąki
1 srednie jajko
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek maślanki
1/3 szklanki schłodzonego masła
Jak przygotować? (cytuję za ww pozycją)
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wymieszaj miksując na niskich obrotach, aż dobrze się połączą. Zwiększ na chwilę obroty, po czym wyrabiaj ręką, aż masa będzie gładka i elastyczna. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
Później rozwałkować, na blachę, na ciasto składniki i piec do lekkiego zrumienienia :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapowiada się pysznie! ja ostatnio na kruchym zrobiłam pissaladiere z kurkumą i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPaula, Twoje ciasto też na kruche było? Bo zerknęłam najpierw do twojeo przepisu, ale akurat drożdży nie miałam :)
OdpowiedzUsuńja nigdy nie przykładam dużej wagi do pizzowego spodu
OdpowiedzUsuńi tak najbardziej lubię wierzch :-)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńjadłam taką pizzę na kruchym i jak dla mnie jest mega :D
OdpowiedzUsuń