czwartek, 6 maja 2010
chińska zupka Nouvelle
Wracając z pracy poczułam chęć na ciepłą i pachnącą zupę. Ale ile można jeść rosół?? I przypomniało mi się, jak dzień wcześniej przeczytałam podany przez Nouvelle na forum przepis na pyszną zupkę w stylu chińskim.
Mam nadzieję, że nie będzie zła, gdy przepis zacytuję za nią:
Co potrzebne?
2-3 kostki warzywne (zamiast tego moze byc wywar warzywny - ok. 2 l)
paczka warzyw chinskich,
paczka makaronu sojowego
2-3 udka z kurczaka (moze byc piers)
2-3 swieze papryki (nie koniecznie
3-5 lyzek sosu sojowego
0,5 lyzeczki ostrej papryki
pieprz
0,5 lyzeczki cukru.
Jak przygotowujemy?
Zagotowujemy wode i wrzucamy kostki. Mięso kroimy w kostkę (z udek najpierw wykrawamy kosci), podsmazamy na patelni i do wywaru. Zagotowujemy. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki i do wywaru. zagotowujemy. Wrzucamy mieszanke warzyw, dodajemy sos sojowy i przyprawy i zagotowujemy.
Niestety nie starczyło już mi drobnych na makaron sojowy, więc podałam ze zwykłymi nitkami, które znalazłam w domowej szafce. Całość - już na talerzu - posypałam ostrym chilli i wciągnęłam całość jednym duszkiem!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciepła zupa.. na takie szare dni jak dziś idealna.
OdpowiedzUsuńjuż zaczynam myśleć o obiedzie :)
OdpowiedzUsuńmi też aż zapachnialo...mmmmniamm
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, uwielbiam orientalną kuchnię:)
OdpowiedzUsuńna pewno rozgrzewająca! Polecam, w zastępstwie rosołku :)
OdpowiedzUsuń