czwartek, 6 maja 2010

chińska zupka Nouvelle


Wracając z pracy poczułam chęć na ciepłą i pachnącą zupę. Ale ile można jeść rosół?? I przypomniało mi się, jak dzień wcześniej przeczytałam podany przez Nouvelle na forum przepis na pyszną zupkę w stylu chińskim.

Mam nadzieję, że nie będzie zła, gdy przepis zacytuję za nią:

Co potrzebne?
2-3 kostki warzywne (zamiast tego moze byc wywar warzywny - ok. 2 l)
paczka warzyw chinskich,
paczka makaronu sojowego
2-3 udka z kurczaka (moze byc piers)
2-3 swieze papryki (nie koniecznie
3-5 lyzek sosu sojowego
0,5 lyzeczki ostrej papryki
pieprz
0,5 lyzeczki cukru.

Jak przygotowujemy?
Zagotowujemy wode i wrzucamy kostki. Mięso kroimy w kostkę (z udek najpierw wykrawamy kosci), podsmazamy na patelni i do wywaru. Zagotowujemy. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki i do wywaru. zagotowujemy. Wrzucamy mieszanke warzyw, dodajemy sos sojowy i przyprawy i zagotowujemy.

Niestety nie starczyło już mi drobnych na makaron sojowy, więc podałam ze zwykłymi nitkami, które znalazłam w domowej szafce. Całość - już na talerzu - posypałam ostrym chilli i wciągnęłam całość jednym duszkiem!

5 komentarzy:

  1. ciepła zupa.. na takie szare dni jak dziś idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. już zaczynam myśleć o obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi też aż zapachnialo...mmmmniamm

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, uwielbiam orientalną kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno rozgrzewająca! Polecam, w zastępstwie rosołku :)

    OdpowiedzUsuń