niedziela, 21 marca 2010

kurczak z pomidorkami - błyskawicznie i szybko


Kolejny przepis wypróbowany dzięki Jamiemu Oliverowi. (Za miesiąc wyskakuje do Londynu i jakoś tak wstyd się przyznać, wieczorami marzę, że natknę się na Jamiego na ulicy :)

Jeśli jesteście zabiegani a macie ochotę na coś aromatycznego i pożywnego, to zachęcam do spróbowania.Ilości - według upodobań :)

co potrzeba?
pałki, ćwiartki albo nawet udka.
pomidorki koktajlowe
główka czosnku
kawałek papryczki chili (ile - zalezy od możliwości konsumującego)
puszka odsączonej fasolki cannellini (w wersji mini, można i bez)
jeśli pod ręką sa młode ziemniaczki, to też można parę dodać.

jak przygotować?
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance albo w naczyniu żaroodpornym, dorzucić pomidorki, fasolkę, ziemniaki, ząbki czosnku, Posypać posiekaną papryczką, skropić oliwą i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstawić na półtorej godziny. W między czasie zajrzeć i poszturchnąć trochę brytfanką, sprawdzić, czy pomidorki nie przypalają się.


Skórka z kurczaka powinna być chrupiąca a pomidory nadać cudny aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz