niedziela, 17 czerwca 2012

Zupa kalafiorowa z kurczakiem 9/29

Nastał sezon na kalafiory. Osobiście za nimi nie przepadam. Mogę zjeść jeden na miesiąc i w zupełności mi wystarczy. W sumie najłatwiej wchodzi mi pod postacią zupy. Dotychczas robiłam zupę krem, ale ostatnio pokusiłam się o zupę kalafiorową z kurczakiem. I oto kolejny przepis z książki E. Aszkiewicz, "Kuchnia Polska, 1001 przepisów" zaliczony. Zupa wyszła smaczna, dobra na cieplejsze dni, chociaż po dwóch godzinach byłam głodna ;)



Przepis oryginalny:
Zupa kalafiorowa z kurczakiem.


Składniki:
kalafior średniej wielkości
upieczona pierś z kurczaka, obrana ze skóry i kostek
6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
duzy pomidor
szklanka śmietany
sól
przyprawa do zup
zielenina


Kalafior moczymy w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki), dzielimy na różyczki, przekładamy do gotującego się rosołu. Po 3 min dodajemy drobno pokrojone mięso kurczaka i obrany ze skórki, pozbawiony pestek, pokrojony w kostke pomidor. Gotujemy ok. 15min - kalafior powinien być miękki, ale nierozgotowany. Na koniec przyprawiamy do smaku. Po zdjeciu z ognia łączymy z dobrze roztrzepaną śmietaną i dodajemy zieleninę.


Patrząc na kalafior zastanawiałam się, czy w ogóle siedziały kiedykolwiek na nim muszki... Chyba daleko mu było do prawdziwego kalafiora z pola... Pierś z kurczaka usmażyłam, natomiast resztę robiłam wg przepisu.



4 komentarze:

  1. mm, no właśnie całkowicie zapomniana kalafiorowa- koniecznie jutro na obiadek:)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kalafiorową zupę, tak samo jak i kalafior w całej okazałości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomyliłam Twoje blogi :)) i zgłodniałam haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie i bardzo ładnie podana zupa.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń